Pickles aneb kvašená zeleninka

17. září 2012 v 7:00 | Murkaeva |  RECEPTY RODINOU OVĚŘENÉ
Podzim už na nás ráno i večer doléhá. Věřte nebo ne,ale já už pěkně pálím světýlka a těším se na vůni svařeného vína :-)
Dva týdny mě otravuje nějaká viróza s ošklivým kašlem, takže na řadu přišel už i zázvorový grog. Ale jen opatrně, když máme tu prohibici :D aby mi rumík zbyl ještě na pečení :-)

A právě na tyhle podzimní neduhy jsem si naložila do kvašáku zeleninu, podzim k tomu doslova vybízí.Není to ale věc čistě podzimní, pickles můžeme připravovat po celý rok.
Ptáte-li se jak chutná, lze ho přirovnat ke kysanému zelí. Výhodou je, že můžeme obměňovat suroviny ke kvašení.
Proč kvasit? Protože je to dobré, zdravé, podporuje trávení,posiluje imunitu i krev a udržuje zdravou střevní mikrofloru atd.. Díky mléčnému kvašení se uchovávají cenné vitamíny a některé druhy zeleniny je při tomto procesu i násobí.

Nádobu na kvašení - kvašák - seženete na trzích s keramikou nebo na internetu, zvláště na fléru je výběr víc než velký :-) Koukněte SEM a stačí si už jen vybrat.Velikostně jsou od 1 litru do 2,5 litru. Vždy se skládají z nádoby, těžítka, tyčky, víčka a gumičky.

Kvašáček připraven na napěchování :-)

Receptů na pickles je dost. Naleznete je na internetu nebo třeba i v biokuchařkách.

JE VŠAK TŘEBA DODRŽET ZÁSADU: Na 1kg zeleniny přijde 20g soli.
Přicházím tedy se svou troškou do mlýna, se svým receptem.

Co budeme potřebovat:

Menší hlávku červeného zelí, několik větších mrkví, 1 červenou řepu, 2 červené a 1bílou cibulku - menší, sůl, kmín



Jak na to:

Zelí nakrouháme na kruhadle, mrkev nastrouháme na hrubo a řepu též. Cibuli na půlkolečka. Smícháme v míse, posolíme a okmínujeme. A promačkáváme rukama. Doporučuji vzít si jednorázové rukavice. Necháme chvilku odležet a zase promačkáme. A tak třeba 3x. Ke konce mačkejte opravdu dost, byť se zdá,že to šťávu nepouští, pustí :D

Nakrouháno a promícháno

Já pak zeleninu až jako vyždímáma a pěchuju do nádoby, hodně mačkám, čímž ji ždímám znovu, každou vrstvu stejně. Pak zbylou šťávou zalijeme zeleninu, zatížíme těžítkem a upneme do tyčky.

A máme hotovo! :-)

Zelenina musí být ponořená, je třeba ji kontrolovat :-) Většinou šťávu pouští sama, ale pokud ne, musíme přidat slanou vodu.

Tak a máme hotovo. Při pokojové teplotě necháme 3-5dní kvasit :-)

Doubrou chuť a posílené zdraví, přeje Evka ;-)








 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Blanka Blanka | Web | 17. září 2012 v 8:46 | Reagovat

Ahoj Evi!!!!
Taky se teď s přicházejícím podzimem chystám oprášit kvašáček a naložit zeleninku.U nás nejvíc frčí směsi z bílého zelí a všech možných přísad

2 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 17. září 2012 v 8:57 | Reagovat

[1]: Ahoky Blani,no já chtěla dát i bílé zelí, ale nějak mi zbylo, z toho dělám hoodně zelný salát a ten manžel může :-) Strašně jsem chtěla z kusit do pickles řepu a dle ochutnávku iž při mačkání to bude dobré :-) Nedáš mi pak také tip na jinou příchuť :-) ? papa

3 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 17. září 2012 v 12:16 | Reagovat

A nesmrdí to ? Já si pamatuju , že když babička nakládala zelí a to potom kvasila , tak to byl po celým baráku strašný kyselý smrad . Až když to dokysalo , tak to přestalo smrdět . ;-)

4 Alis Alis | Web | 17. září 2012 v 13:58 | Reagovat

Ahoj Evi, o pořízení kvašáku jsem uvažovala a teď jsem rozhodnutá si ho pořídit :-) Díky za recept!!!

5 Janah Janah | Web | 17. září 2012 v 14:43 | Reagovat

Kvašená zelenina se mi ještě nikdy nepovedla, ale možná to je i tím, že nemám kvašák...budu muset zakoupit.Recept vypadá moc dobře.

6 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 17. září 2012 v 15:19 | Reagovat

[3]: Hani nesmrdí, zelí smrdí, to vím, ale tohle mi nějak nepřišlo... :-o Tak já dám v pátek vědět :D budu si toho víc všímat :D

[4]: Rozhodně ta investice za to stojí Alis :-) Dej vědět jak se ti zadařilo :-)

[5]: Musím Janah uznat že bez kvašáku se mi do toho ani nechtělo :-) Fakt zakup a zkus :-) papa

Holky dííky za návštěvu :-)

7 Iva Iva | 17. září 2012 v 17:58 | Reagovat

Zdravím Vás Evi...picles rozhodně doporučuju...kvašená zelenina je výborná....at už jako samotná..nebo někdy s bílým jogurtem či majokou a jen pečivo a je skvělá a hlavně zdravá večeře.
Já jsem tam dávala ještě celer, petržel a bílou ředkev..a asi to byla chyby..protože mi to pak zkvasilo-zkazilo se to...a já to muserla vyhodit.
ten můj už to letos odmítnul dělat..ale já to přesto znovu...tentokrát podfle Vás..zkusím...je to fakt super..a zdravé..At se dílo podaří :-)

8 Vlasta Vlasta | Web | 17. září 2012 v 18:22 | Reagovat

Ahoj Evi, kvašák mám úplně stejný jako ty a celé léto zahálel, bude tedy nejvyšší čas naložit zeleninku. Děkuju za připomenutí a přeju prima týden :-)

9 Lucie Lucie | Web | 17. září 2012 v 19:29 | Reagovat

Evko, takhle naloženou zeleninu neznám, ale hned bych ochutnala :-) My máme doma jen velký sud, ve kterém děláme na podzim zelí, na to máme ale ještě tak měsíc čas :-)

10 Petra Petra | E-mail | Web | 18. září 2012 v 21:14 | Reagovat

Ahoj Můrinko, taky se hlásím do řad majitelů kvašáčku:-), už jsem na blogu udávala taky receptík:http://pucikov.blog.cz/1003/nakladana-zeleninka a jak tak koukám, tak výchozí ingredience máme dost podobné:-). A navnadila jsi mě, zelí i řepu máme na zahradě, mrkev v lednici, cibule je doma taky, takže v brzké době kvašáka opráším a naložíme si na salátky:-)

11 ohnice ohnice | Web | 18. září 2012 v 22:38 | Reagovat

Evičko  Ty jsi pilná jako včelka,připravuješ se na zimu, ale musím Ti napsat, že jsem se dnes dočetla, že má být pěkně až do vánoc tak zmírni tempo!!!   Zdravím  Luďka. ;-)

12 Bíba Bíba | 19. září 2012 v 18:58 | Reagovat

Evííí,to je super receptík.A ten hrnec na to ten je parádní O_O hlavně se brzo uzdrav.Krásné podzimní dny.Papa

13 Jana Jana | Web | 24. září 2012 v 6:06 | Reagovat

Ahoj Evi, kvašák se mi moc líbí. Uvažovala jsem o něm už loni, ale jaksi na něj nedošlo.Recept jsem si už opsala, řepy mám na zahradě dost. Tak teď už ten kvašák měj se pěkně.

14 Miloslava Miloslava | Web | 25. září 2012 v 17:11 | Reagovat

Evi dnes jsem vytvořila Pikles s bílého zelí a přidala jsem půlku červeného,mrkev,cibuli - bílou,červenou a jakousi podlouhlou,to přinesl manžel z trhů,takovou směs a ta podlouhlá je jemné chuti jako červená,tak uvidím jaké to bude,šťávy to pustilo dost,ale raději jsem si již připravila převařenou slanou vodu na dolití.pa měj se fajn. :-)

15 Amelie Amelie | Web | 7. října 2012 v 23:34 | Reagovat

Nikdy jsem to ještě nezkoušela...

16 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 8. října 2012 v 11:52 | Reagovat

Holky zlaté moc děkuji za komentáře!!!! A za návštěvy též. Já nyní vůbec nic nestíhám, jsem neustále pryč a večer doháním,co jsem nezastala přes den. Pickles jsem nové a ve větším množství nakládala v sobotu - 2,5kg :-) a jsem na to natěšenááá :-) je to moc dobré :-)
Ami zkus, chutná to trochu jako kysané zelí,ale není to tak palčivé :-) Stále se držím těchto osvědčených ingrediencí :-)
Krásné dny vám všem přeje Evča

17 Kocour Kocour | 1. prosince 2012 v 15:18 | Reagovat

Zdravím!
On ani není nutný ten kvašáček již léta kvasím zeleninu v (okurčáku 3 l láhev) zatížené je to další lahví s vodou a rozpůleným kulatým víčkem z krabice na potraviny o vnitřním průměru okurčáku. Celý se to pak přikryje mikroténovým sáčkem a gumičkou.
http://img526.imageshack.us/img526/4055/img20121201145919.jpg :-)

18 Jay Jay | E-mail | 4. prosince 2013 v 1:19 | Reagovat

Kocoure, Jsem mimo vas Svetadil, takze Kvasak zde koupit nemohu. Moc dekuji za radu.Ted si to take mohu zkusit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama