Prima obídek

28. června 2007 v 13:01 | Murkaeva |  RECEPTY RODINOU OVĚŘENÉ
Je-li venku pošmourné počasí jako tento týden či máte-li zásobyčky pěkně na zimu, a venku právě mrzne až praští, bude se vám hodit i nějaký receptík. Houbová sezona je již v plném proudu a tak jistě nepohrdnete nějakým dobrým nápadem. Tady je.
Dnes dávám k dispozici celý oběd.
POLÉVKA: Valašská houbovka HLAVNÍ CHOD: Vepřové maso na houbách s rýží.
VALAŠSKÁ HOUBOVKA
Připravte si: máslo, cibuly, bujon, nakládané houby na kyselo, brambory, zakysanou smetanu,hl.mouku, kopr, sůl,vejce
Příprava je jednoduchá. V kastrolu na másle necháme zesklovatět cibulku nadrobno pokrájenou. Přidáme oloupané,na větší kousky pokrájené brambory, okapané nakládané houby(které jsme před začátkem vaření slili z láku.Kdo nakladá houby se zeleninou, důkladně vybere zeleninu a použije jen houby) a necháme zvolna opékat.Občas zamícháme,protože houby se chytají na dno. V rychlovarné konvici si uvaříme, a v pullitrovém hrnku s ní zalijeme kostku ať houbového či hovězího bujonu. Rozmícháme a zalijeme směs v hrnci. Přidáme ještě půllitr vroucí vody a přiklopíme. Vaříme dokud nejsou ingredience měkké. V zakysané smetaně rozmícháme 2 lžíce hl. mouky, přidáme čerství nasekaný kopr. Touto směsí zahustíme polévku a vaříme jen chviličku. Osolíme.Vajíčka uvaříme na tvrdo a pokrájíme na čtvrtky,které pak vložíme na talíř a přelijeme polévkou.
Polévku lze také podávat jako hlavní jídlo z čerstvím chlebem.
VEPŘOVÉ MASO NA HOUBÁCH S RÝŽÍ
Připravte si: vepřovou kýtu, sůl, pepř, kmín (může být mletý), sušené houby (čerstvé,mražené),solamil a olej.
Maso opláchneme, pokrájíme na plátky a po té na kostičky. Do půllitrového hrnku vložíme sučené houby a zalijeme je vroucí vodou s konvice.Na oleji spěníme cibulku s kmínem, kostky masa na ně dáme zprudka opéct, ztlumíme oheň, přidáme slité houby,zalijeme vodou a dusíme do měkka. Mezitím si připravíme rýži klasickým způsobem. Když se nám masíčko podusilo, vedle v hrnečku si v troše vody rozmícháme solamil, kterým zahustíme masíčko a šťávu, ve ketré nám zbyla ještě trochu vody. Pokud ne, dolijeme teplou z konvice. Masíčko se zahustí,osolíme a opeříme. A podáváme s rýží.
No,dle své chuti doporučuji sklenici pořádně vychlazeného piva navrch.
DOBROU CHUŤ!
Napiště mi kuchtíci a kuchtičky, jak vám chutnalo a také se s ostatními v komentářích, klidně podělte o váš oblíbený houbový recept.
Díky a sběračům hub zdar! Evča
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama